Sunday, June 12, 2011

அமுக்கிரா கிழங்கு - Withania somnifera

அமுக்கிரா கிழங்கு -  Withania somnifera

சுவை - கைப்பு 
வீரியம் - வெப்பம் 
பிரிவு - கார்ப்பு 

செய்கை -
இலை -  Febrifuge

காய் - Diuretic

கிழங்கு - Alterative
                    Aphrodisiac
                    Deobstruent
                    Diuretic
                    Tonic
                    Soporific
                    Sedative

குணம்

கொஞ்சந் துவர்ப்பாங் கொடியகாயம் சூளையரி
மிஞ்ச்சு கரப்பான் பாண்டு வெப்பதப்பு - விஞ்சி
முசுவுறு தோடமும் போ மோகம் அன லுண்டாம் 
அசுவகந் திக் கென்றறி.
                                                                                   - அகத்தியர் குணவாகடம் 



Active constituents

The main constituents of amukkara are alkaloids and steroidal lactones. Among the various alkaloids, withanine is the main constituent. The other alkaloids are somniferine, somnine, somniferinine, withananine, pseudo-withanine, tropine, pseudo-tropine, cuscohygrine, anferineand anhydrine. Two acyl steryl glucosides, sitoindoside VII and sitoindoside VIII, have been isolated from root. The leaves contain steroidal lactones, which are commonly called withanolides. The withanolides have C28 steroidal nucleus with C9 side chain and a six-membered lactone ring



Withaferin-A


Withaferin-A (WA) is a bioactive compound derived from Withania somnifera, which inhibits Notch-1 signaling and downregulates prosurvival pathways, such as Akt/NF-κB/Bcl-2, in three colon cancer cell lines (HCT-116, SW-480, and SW-620) Recent research in mice suggests that Withaferin-A may have anti-metastatic activity.

Pharmacological effects in vitro

Amukkara   is reported to have anti-carcinogenic effects in animal and cell cultures by decreasing the expression of nuclear factor-kappaB, suppressing intercellular tumor necrosis factor, and potentiating apoptotic signalling in cancerous cell lines.

No comments:

Post a Comment